Sinaia

Sinaia una dintre cele mai frumoase statiuni montane din Romania se prezinta vizitatorului  , cu un bogat trecut cultural si social. Fosta resedinta  a regilor, si purtand un nume sfant, cel al Muntelui Sinai, ce a fost dat pentru prima oara Manastiri omonime de catre Spatarul Mihail Cantacuzino (sec XVII), Sinaia inbina neintrecut frumusetea naturii cu cea a artei arhitecturale.

Statiunea este situata la o altitudine cuprinsa intre 798 si 1055m, pe versantul sud-estic al Masivului Bucegi, de-a lungul vaii Prahova . Poalele impadurite ale muntilor Furnica, Zgarbura, Coltii lui Barbes si Culmea Izvorului incadreaza statiunea intr-o frumoasa scena verde.La o distanta de 123 km de Bucuresti,106 km de Aeroportul International Henri Coanda(Bucuresti)si  37 Km de Brasov, Sinaia este situata de-a lungul DN1, beneficiind si de cai ferate de acces.
Sinaia este locul vacantelor visate, ce devin realitate.           Obiective turistice
 Traditia culturala a orasului Sinaia s-a conturat odata cu construirea Ctitoriei Cantacuzine, Manastirea Sinaia, acesta fiind momentul initierii unei serii de activitati culturale prin infiintarea unor institutii de profil: "Casa de Citit", "Cercul Cultural Mihai Cantacuzino", sectia din cadrul "Ligii Culturale".
De asemenea, datorita renumelui sau de "perla carpatilor", Sinaia a atras numeroase personalitati ale vietii culturale, care au vizitat localitatea ca turisti sau au locuit aici si au creat, inspirati de frumusetea locului: V. Alecsandri, N. Grigorescu, I.L. Caragiale, N. Iorga, G. Enescu, Yehudi Menuhin, s.a. Activitatea artistica a marilor personalitati care au ales Sinaia pentru odihna dar si pentru creatie, a condus mai tarziu la organizarea unor manifestari devenite traditionale, dintre care mentionam:

  din anul 1959 - Sinaia se desfasoara cursurile de vara ale Universitatii Bucuresti, cu participare internationala;

  anual are loc Festivalul International de Chitara Clasica care se desfasoara atat la Cazinoul Sinaia cat si sala de concerte a Castelului Peles.


Cazinoul, gazda a numeroase conferinte, simpozioane, congrese si reuniuni nationale si internationale, este, in acelasi timp, locul preferat pentru organizarea unor expozitii deosebite de arta plastica si fotografie, lansari de carte, concerte si spectacole. Intr-un cadru intim oferit de sala de concerte a castelului Peles, se organizeaza manifestari specific culturale, seri muzicale, concerte.


          Muzee


  Complexul Peles - ansamblul arhitectural (castelul Peles, Pelisorul, Foisorul, Corpul de garda si Economatul) construit de regele Carol I pe malul stang al paraului Peles intr-un loc deosebit de pitoresc reprezinta unul din obiectivele cele mai cautate de pe Valea Prahovei.


  Castelul Peles - a fost construit intre anii 1875-1883 fiind folosit de regele Carol I ca resedinta de vara; dupa moartea acestuia (1914) devine muzeu. Constructie monumentala, in exterior castelul este realizat in stilul Renasterii germane; in interior cele circa 160 de incaperi au stiluri variate (Renastere germana, italiana, engleza, baroc german, Rococo francez, hispano-maur).


  Pelisor - este amplasat la cateva sute de metri de castelul Peles, a fost construit intre 1899-1903, stilul Renasterii Germane. A fost inaugurat la 24 mai 1903, fiind construit dupa planurile arhitectului Liman ce acolaborat permanent cu Regele Carol I. Pelisorul, dupa dorinta lui Carol, trebuia sa fie mai mult un chalet elvetian si nici de cum un castel. Pentru ca asa cum spunea el, nu puteau fi doua castele regesti. Cu toate acestea, Pelisorul cu arhitectura sa - Stilul renasterii germane, cu turlele sale acoperite cu tigla smaltuita cu culori vii, cu cele 70 de camere decorate artistic, este un veritabil castel care va fi locuit permanent vara. Inca de la inceput el a constituit resedinta printilor mostenitori: Ferdinand si Maria sotia lui. Aici au crescut si copii lor: Carol viitor rege, Elisabeta (Regina Greciei), Marioara (Regina Yugoslaviei) si Printul Nicolae. Din 1993, vizitatorii au prilejul sa cunoasca fostele apartamente princiare si regale, camerele de lucru, apartamentele copiilor, atelierul de pictura al fostei regine Maria, precum si micuta Capela bizantina amenajata in interiorul cladirii.


  Corpul de garda - a fost construit in acelasi timp cu castelul, dar a fost refacut intre anii 1908-1909 in stilul Renasterii germane.  Economat - a fost construit initial ca o casa modesta; a fost refacut ulterior - Stilul de Burg german; actualmente este hotel.


  Foisor - (casa de vanatoare) a fost construit o data cu castelul; dupa un incendiu devastator (1931), a fost refacut la ordinul lui Carol al II-lea.


  Manastirea Sinaia - dupa trei sute de ani de existenta, monumentul continua sa vegheze orasul care-i poarta numele si al carui simbol spiritual este; cuprinde mai multe obiective:


  Biserica mica - a fost ctitorita de marele spatar Mihai Cantacuzino - 1695, acesta ii da numele Sinaia dupa cel al manastirii Sinai unde a fost in pelerinaj. Potrivit unei insemnari in limba slavona, pe un codice de la manastirea Sfantul Sava, din Palestina, "in anul 1682, luna aprilie, 26, se aflau aici doamna Ilinca, mama voievodului cu fiul sau Mihai spatarul si fiica sa Stanca". Dintre toate asezamintele religioase din acea regiune, Mihai Cantacuzino a ramas impresionat, mai ales, de manastirea Sinai. Picturile Bisericii Mici au fost realizate de renumitul Parvu Mutu - Zugravu (1657-1735).


  Biserica mare - a fost zidita sub staretii Ioasaf si Paisie intre 1843-1846 (domnia lui Bibescu Voda). Este primul lacas de cult din Romania iluminat electric.


  Muzeul manastirii Sinaia - este primul muzeu religios din tara, construit in anul 1895 cu ocazia bicentenarului manastirii.


  Clopotnita - a fost construita in anul 1892; clopotul adus de la turnul Coltea din Bucuresti a fost turnat (1775) si returnat (1914) cantareste 1700 kg.


  Mormantul lui Tache Ionescu - cunoscut om politic, nascut la Ploiesti, acesta si-a dedicat intreaga sa activitate reintregirii neamului.

Case Memoriale Casele memoriale dovedesc prezenta unor oameni de seama la Sinaia: 
  Casa George Enescu - vila Luminis din cartierul Cumpatu; 

  Casa Nicolae Iorga - str. Ghe. Doja nr.1;

  Casa Anastasie Simu - mare iubitor si colectionar de arta romaneasca - str. M. Kogalniceanu nr.68.

Sinaia a fost vizitata de oameni de seama care au creat si au lucrat pe aceste meleaguri cum ar fi: Cezar Boliac, Grigore Alexandrescu, Vasile Alecsandri, Gheorghe Tattarascu, Teodor Aman, Nicolae Grigorescu, I.L.Caragiale, Alexandru Vlahuta, Take Ionescu, Bucura Dumbrava, fratii Alexandru si Nestor Urechea, Mihail Sadoveanu, Nicolae Labis, Ion Minulescu s.a.Comments

Popular Posts